Kurkparket zit in de lift door zijn natuurlijke schoonheid en duurzaamheid. Als je er goed zorg voor draagt, behoudt je vloer decennialang z’n charme. Met onze onderhoudstips verleng je de levensduur van je kurkvloer.

Voor- en nadelen van kurkparket

Kurk is een natuurlijk product met een warme uitstraling. Daarmee breng je wat extra gezelligheid in huis. Omdat kurkparket lichtjes opveert, geeft het ook een aangenaam gevoel onder je voeten. Daarnaast werkt het isolerend, zowel thermisch als akoestisch.

En daar stoppen de voordelen niet: een kurkvloer is ook nog eens onderhoudsvriendelijk. Al moet je wel enkele basisregels volgen om je vloer lang mooi te houden. Kurkparket verkleurt snel en zware of scherpe voorwerpen laten makkelijk afdrukken na in het zachte materiaal. Dus besteed je het best genoeg aandacht aan het onderhoud van je kurkvloer.

Tip 1: Stofzuig je kurkvloer regelmatig

Zand, steentjes, broodkruimels, takjes … Laat vuil dat krassen kan veroorzaken niet te lang rondslingeren. Gebruik een veegborstel met zachte haartjes of een stofzuiger met speciale parketborstel. Die zijn lief voor je kurkvloer.

Tip 2: Gebruik neutrale reinigingsproducten

Een kurkvloer heeft dan wel een beschermlaag, toch pas je maar beter op met water en intensieve reinigingsmiddelen. Kurk is van nature gevoelig voor vocht, dus wring je dweil goed uit. Een schoonmaakmiddel is niet per se nodig, maar je kunt altijd een neutraal product gebruiken dat geschikt is voor kurk, zoals vloeibare zeep.

Tip 3: Gebruik viltjes onder meubels

Veel vloeren raken beschadigd door meubels te verschuiven. Gelukkig is het heel eenvoudig om je kurk daartegen te beschermen: plaats viltjes onder de poten van tafels, stoelen, zetels en kasten. Dan kun je ze zonder zorgen verplaatsen.

Tip 4: Bescherm je kurkvloer tegen direct zonlicht

Kurk kan verkleuren door direct zonlicht. Kurkparket komt sowieso met een uv-beschermlaag, maar het kan geen kwaad om af en toe een nieuwe coating aan te brengen. Vraag ons gerust advies over hoe je dat precies doet.

Tip 5: Onderhoud de beschermlaag van je kurkvloer

Een kurkparket is afgewerkt met olie, lak of wax, om je vloer te beschermen tegen vocht en vuil.  Vernieuw ook die afwerking om langer van je kurk te genieten. Een vloer die je intensief gebruikt, laat je het best om de vijf jaar opnieuw behandelen. Doe dat iets sneller bij kurk in de badkamer.

Wat met schade?

Is je kurkparket beschadigd, bijvoorbeeld door krassen of vlekken? Die schade kun je meestal laten herstellen. Vraag een offerte aan om je kurkvloer professioneel te renoveren.