Massief parket kun je niet alleen verlijmen, maar ook zwevend leggen. Hoe gaat deze plaatsingsmethode precies in zijn werk en waarom zou je ervoor kiezen? Je ontdekt het in dit artikel.

Wat is een zwevende vloer?

Zwevend parket komt ‘los’ op de ondergrond te liggen. Dat betekent dat er geen lijm of spijkers nodig zijn om het parket vast te maken. Het parket komt op een ondervloer die ervoor zorgt dat de planken mooi effen liggen en dat het geluid wordt gedempt als je erover loopt. Deze techniek is geschikt voor zowel massief als halfmassief of meerlagig parket.

De voordelen van zwevend parket

Zwevend parket is meestal iets goedkoper dan een verlijmde of vastgespijkerde vloer. De plaatsing zelf gaat ook sneller en je kunt de vloer makkelijker weer verwijderen, als dat ooit nodig zou zijn.

Daarnaast biedt een zwevende vloer zowel thermische als geluidsisolatie. De speciale ondervloer houdt warmte tegen en dempt het geluid beter dan bij een verlijmde vloer. Daarom is een zwevende vloer een goed idee in een appartement.

De nadelen van een zwevend parket

Hou er wel rekening mee dat een zwevende vloer over het algemeen minder stabiel is dan een verlijmde vloer. Zwevend parket kan hier en daar enkele millimeters op en neer veren als je erover loopt, zelfs al ligt er een goede ondervloer. Zeker bij oude huizen met verschillende vloerdelen kan dit gebeuren.

Daarnaast kan de vloer uitzetten en terug krimpen door veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid doorheen het jaar. Daardoor kan het zijn dat de parketvloer (tijdelijk) niet overal de ondervloer raakt. De vloer kan dan onstabieler worden en ‘los’ aanvoelen.

Tip: hoe zwaarder de parketvloer, hoe minder last je hebt van deze problemen. Met een massief eiken parket van een zekere dikte, zit je dus normaal wel goed.

Massief parket en vloerverwarming

Wil jij vloerverwarming onder je parket? Dan is massief parket afgeraden. Daarbij zijn de planken opgebouwd uit één stuk hout, dat sterk reageert op schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Door vloerverwarming kan massief parket kromtrekken, barsten of vervormen. Meerlagig lamelparket is dan een slimmere keuze, omdat de verschillende lagen de warmte beter geleiden.

Bij vloerverwarming is het ook beter om je parket te verlijmen in plaats van zwevend te plaatsen. Een zwevende vloer werkt isolerend en blokkeert daardoor een deel van de warmte.

3 manieren om parket zwevend te leggen

Hoe moet je nu zwevend parket leggen? Er zijn drie manieren om de planken met elkaar te verbinden.

  • Met nadenlijm: niet de onderkant, maar de tand en groef van elke plank worden met lijm ingestreken. Zo wordt de parketvloer één grote zwevende plaat. Zo vermijd je naden in je vloer.
  • Met een klikverbinding: de verschillende vloerdelen klikken in elkaar, zodat je geen lijm moet gebruiken.
  • Met spanveren (plintveren): veren langs de muren, onder de plinten, spannen de planken van de parketvloer tegen elkaar, zodat ze niet kunnen verschuiven.

Massief parket zwevend leggen: een stappenplan

Je kunt in principe zelf massief parket leggen. De plaatsing verloopt grosso modo in vier stappen:

  1. Plaats de ondervloer. Het is het makkelijkst om te werken met een geluiddempende en vochtwerende folie.
  2. Als de ondervloer droog is, leg je de planken in wildverband. Dat wil zeggen dat de naden verspringen. Als je de planken met doorlopende naden zou plaatsen, wordt de vloer minder stabiel.
  3. Koos je voor de legwijze met spanveren? Zet hiermee dan de vloer vast.
  4. Plaats eventueel een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid tussen de 45 en 60% te houden en zo krimpen tegen te gaan.

Heb je vragen over zwevend parket? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.