Parket wordt bijna altijd op een ondervloer gelegd. Maar waarom precies? En welke ondervloer leg je het best onder jouw parket? Je ontdekt het in deze blog.

 

Is een ondervloer altijd nodig bij parket?

Zowel massief parket als meerlagig parket moet op een volledig vlakke ondergrond gelegd worden. Als je parket plaatst, is het daarom meestal aangewezen om eerst een goede ondervloer te voorzien. Dat geldt trouwens ook bij laminaat of bij een vloer uit houtdelen. Zonder goede ondervloer kun je parket niet volgens de regels van de kunst leggen en zullen er snel problemen opduiken.

Enkel als je een meerlagig parket op keramische tegels plaatst, kun je de ondervloer eventueel achterwege laten en het parket rechtstreeks op de tegels lijmen.

Waarom een ondervloer leggen bij parket?

Een ondervloer zorgt voor een langere levensduur van je parket en biedt je meer comfort. Zeker als je kiest voor een zwevende plaatsing is een ondervloer cruciaal, aangezien je dan een zeer stabiele basis nodig hebt om je vloer te plaatsen.

1. De vloer egaliseren en stabiliseren

Met een ondervloer werk je oneffenheden in de ondergrond weg. Er bestaan ondervloeren met een klein (tot 1 mm) of groot (tot 4 mm) egaliserend vermogen. Hellingen en extra grote deuken in de ondergrond kun je wegwerken met spaanplaten of egaliseermiddel.

2. Vocht tegenhouden

Een vochtwerende ondervloer of dampscherm voorkomt dat er vocht van de ondergrond in de vloer trekt. Dat is vooral belangrijk bij een ondergrond in beton of bij een vloer tussen een verwarmde en een onverwarmde ruimte, zoals een kelder. Bij een ondergrond in hout gebruik je het best geen vochtwerende ondervloer, omdat er dan een kleine kans op schimmelvorming bestaat.

3. Geluid dempen

Met een geluiddempende ondervloer kun je contactgeluiden bij parket (kraken en piepen) verminderen. Zeker in appartementen en op bovenverdiepingen van gebouwen is dit geen overbodige luxe. Soms verplicht het huisreglement van een appartement zelfs expliciet een ondervloer met een dempend vermogen van 10 decibel.

4. Thermisch isoleren

Een isolerende ondervloer houdt de warmte beter vast. Let wel: om echt het verschil te maken, heb je nog altijd een degelijke vloer- of bodemisolatie nodig. Combineer je je parket met vloerverwarming? Dan kies je beter niet voor een warmte-isolerende ondervloer.

Wat is de beste ondervloer voor parket?

Je weet intussen waarom een ondervloer nodig is, maar wat ligt er nu precies onder parket? Behalve de factoren die we hierboven al benoemden (zoals nood aan een dampscherm of extra isolatie) is ook het type ondergrond van belang.

Ondervloer op betonnen ondergrond

Beton geeft soms vocht af, dus heb je een ondervloer nodig met een vochtscherm of dampremmende folie. Zo trekt het vocht niet in het parket.

Ondervloer op houten ondergrond

Hout kan krimpen of uitzetten. Je gebruikt dan het best een ondervloer die uit verschillende tegels of vloerplaten bestaat. Die egaliseren kleine oneffenheden en zorgen ervoor dat het parket stabiel blijft liggen, zelfs als de houten ondergrond licht beweegt.

Ondervloer op tegels

Klassieke tegelvloeren hebben altijd oneffenheden, vooral aan de voegen. Om je parket stabiel te leggen, gebruik je het best een egaliserende ondervloer met grotere vloerplaten. Sommige ondervloeren zijn ook op rol beschikbaar, zodat je weinig tot geen naden hebt. Soms moet je nog egalisatiekorrels gebruiken om alles mooi effen te leggen.

Hoe dik moet de ondervloer zijn?

De dikte van de ondervloer voor parket varieert doorgaans van 2 tot 10 millimeter, maar dikker kan ook. De optimale dikte hangt af van de staat van de ondergrond, de gewenste geluidsdemping en eventuele hoogtebeperkingen.

Een dikkere ondervloer kan beter egaliseren en biedt een betere geluidsisolatie, maar kan er ook voor zorgen dat je vloer te hoog wordt of de warmte van je vloerverwarming te veel tegenhouden

Ondervloer parket leggen in 4 stappen

Een professional inschakelen is altijd slim, maar je kunt ook zelf de ondervloer voor je parket leggen.

  1. Verwijder eventuele oude vloerdelen en maak de ondergrond egaal.
  2. Snij de ondervloer op maat, zodat hij mooi aansluit aan deuren, hoeken en muren.
  3. Verdeel lijm gelijkmatig over de ondergrond. Bekijk zeker de gebruiksaanwijzing van het product: misschien moet je in kleine stukken werken zodat de lijm niet volledig droogt voor je de ondervloer aanlegt.
  4. Leg de ondervloer volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Vraag advies aan onze parketexperts

Je merkt het, het is niet simpel om de beste ondervloer te vinden voor je parket. Laat je gerust adviseren door onze experts in parket.

Lees ook: de 5 meestgestelde vragen over parket